Уряд опублікував порядок і умови отримання 7-відсоткової іпотеки

Процедура здешевлення вартості іпотечних кредитів врегульована постановою КМУ від 27 січня 2021 № 63.

Суть процедури полягає в тому, що споживач спочатку домовляється з банком про отримання іпотеки, а потім Фонд розвитку підприємництва виплачує банку компенсацію, призначену для того, щоб споживачеві іпотека обходилася в 7% річних.

Програма має ряд умов і обмежень.

Отримати таку іпотеку можуть тільки особи, які потребують поліпшення житлових умов.

При цьому вони не повинні були продавати нерухомість протягом п’яти останніх років.

В іпотеку можна брати житло (квартира в багатоквартирному будинку, індивідуальний будинок), яке ще будується, або якому не більше трьох років.

Площа житла для пільгової іпотеки обмежена 50 кв. метрів загальної площі на самотнього або сім’ю з двох осіб плюс 20 кв. метрів — на кожного наступного члена сім’ї.

Пільгову іпотеку можна отримати тільки один раз.

Пільги поширюються на кредити до 2 млн грн і на предмети іпотеки вартістю до 2,5 млн грн. Строк іпотечного кредиту становить до 240 місяців.

Перший внесок позичальник повинен сплатити за рахунок власних коштів у розмірі не менше 15% вартості предмета іпотеки.

Процентна ставка по іпотечному кредиту без урахування компенсації відсотків (базова процентна ставка) встановлюється в наступному розмірі:

  • на придбання квартири або індивідуального житлового будинку — не більше Індексу UIRD (12 місяців) плюс 4,5 процентного пункту;
  • на придбання майнових прав на житло в об’єкті незавершеного будівництва — не більше Індексу UIRD (12 місяців) плюс 7 процентних пунктів.

Індекс UIRD — український індекс ставок за депозитами фізичних осіб,

Компенсація відсотків здійснюється щомісячно. Гроші переводяться на рахунок умовного зберігання (ескроу), відкритий Фондом в банку.

За надання гарантії банк сплачує Фонду комісію в розмірі 0,5% річних від суми гарантованого кредитного портфелю позичальників банку.